Friday, 19 October 2012

Syukurkah Kita?

Sekadar perkongsian bersama...
Apa ye erti syukur?

Allah S.W.T telah berfirman di dalam Surah Al-Baqarah:152 yang bermaksud:
"Maka ingatlah kepadaku, nescaya Aku akan ingat kepadamu. Bersyukurlah kepadaKu dan janganlah engkau ingkar kepadaKu".

Secara umumnya, syukur merupakan penghargaan terhadap sesuatu yang diberikan kepada kita di atas pertolongan atau ganjaran yang diberikan tanpa meminta bantuan dan secara khususnya ia bermaksud pengakuan hati terhadap sesuatu ganjaran nikmat yang dianugerahkan, yang diberikan oleh Allah S.W.T. kepada hambaNya.

Sebagai hambaNya yang beriman, bercita-cita ingin meraih gelaran taqwa di sisiNya serta percaya dengan qada' dan qadarnya semestinya wajib kita mensyukuri setiap nikmat yang dikurniakanNya kepada kita. Perhatikanlah pada tubuh badan kita... Sesungguhnya tidak terhitung nikmat tersebut...Subhanallah...


Terkadang kita lupa dalam menginati serta mensyukuri nikmatNya tetapi Dia tetap memberi kita nikmat kehidupan sama ada dari aspek kesempurnaan anggota badan, harta benda, zuriat keturunan dan sebagainya bagi melengkapkan kehidupan kita di dunia ini.Semakin kita mensyukuri nikmatnya, semakin Dia menambah nikmatNya kepada kita, di samping Dia turut memberi ganjaran kepada hambaNya yang bersyukur sebagai bekalan di Sana....Begitu pemurahnya Allah S.W.T.

Sekadar perkongsian bersama; ianya tidaklah sukar buat hambaNya tetapi hanya sekadar mengucap syukur itu di lisan dan dengan hati yang ikhlas sudah memadai.

No comments:

Post a Comment